Rotterdam bezoeken

Rotterdam is de op een na grootste stad van Nederland en ligt aan beide oevers van de Nieuwe Maas, de getijde-achtige zuidelijke arm van de Rijn, waar ze samenvloeit met de kleine rivier de Rotte. Het is ook de grootste haven ter wereld, met de enorme Europoort faciliteit waar zoveel vracht doorheen gaat op weg naar en van het continent.

Hoewel bijna volledig verwoest door Duitse luchtaanvallen in 1940, werd het centrum van Rotterdam na de oorlog energiek herbouwd en opnieuw ingericht met moderne winkelstraten, woonwijken, en hoogbouw. Tegenwoordig is het een van de modernste en architectonisch interessantste plaatsen om te bezoeken in Europa.

Ondanks haar moderniteit gaat de stad terug tot de middeleeuwen en was ze al welvarend in de 13de eeuw, toen een dam werd gebouwd om de Rotte van de Nieuwe Maas te scheiden, vandaar de naam van de stad. Rotterdam is ook lang belangrijk geweest als cultureel centrum; de vroege welvaart leidde tot de geboorte van Rotterdams meest gevierde burger, de humanist Erasmus, die hier in 1467 geboren werd.

rotterdam kubus woningen

Voor bezoekers en reizigers is Rotterdam even populair om zijn levendige uitgaansmogelijkheden als om zijn vele mooie musea, prachtige architectuur en toeristische attracties op zee. Het is zeker de moeite waard om op je Nederlandse reisroute op te nemen.

Om je te helpen je tijd optimaal te benutten, lees je best onze lijst met de leukste toeristische attracties en dingen om te doen in Rotterdam.

De Oude Haven (Oude Haven) van Rotterdam, deel van het gerevitaliseerde Maritieme District van de stad, is een botenbassin vol gerestaureerde historische boten, waaronder woonboten die door plaatselijke bewoners bewoond worden.

Bij mooi weer kun je buiten zitten bij een van de vele cafés en restaurants en genieten van het mensen kijken, of rondwandelen en kijken hoe de boten worden geschilderd of gerepareerd. Borden geven de leeftijden van de boten aan en tonen foto’s van dit gebied in zijn hoogtijdagen als handelshaven en scheepswerf.

Een korte wandeling hiervandaan is het Maritiem Museum Rotterdam. Het museum werd in 1873 opgericht en geeft een boeiende kijk op de band van de stad met de zee en de vele waterwegen. De grote collecties bestrijken de geschiedenis van de scheepvaart en de zeevaart, met onder meer scheepsmodellen, een reconstructie van een 2000 jaar oud schip, en talrijke schilderijen over de zeevaart.

Een andere toeristische attractie die met de zee te maken heeft is het aangrenzende Maritiem Museum Harbor, een openlucht faciliteit die onderdak biedt aan de goed bewaarde 19de-eeuwse ijzeren kotter Buffel, en aan een oud lichtschip. Alles bij elkaar zijn hier meer dan 20 historische vaartuigen te zien. Beide faciliteiten bieden Engelstalige rondleidingen.

Een recente toevoeging aan Rotterdams rooster van belangrijke oude schepen is de SS Rotterdam. Het werd in 1958 te water gelaten en wordt beschouwd als het mooiste in Nederland gebouwde passagiersschip dat ooit voer. Dit weelderig gedecoreerde schip is nu een hotel en museum, en een van de favoriete dingen om hier te doen is lunchen of dineren in de eetzaal.

Wie met kinderen reist, kan een kijkje nemen in de Kids Marina, waar de kleintjes hun eigen mini-versie van een vracht- of passagiersschip kunnen besturen.

Bron: Rolstoelvervoer